Federatie van Producenten van Recycling Granulaten VZW
contacteer ons: +32 (0)3-203 44 00 of [email protected]

DE TIP | KURT LONGUEVILLE, VAN DER SPEK TERNAT

DE TIP | KURT LONGUEVILLE, VAN DER SPEK TERNAT

De officiële normen bepalen de gewenste specificaties bij aggregaten, granulaten en zeefzand. Maar hoe kom je tot die vereiste specificaties? Mijns inziens is de beste zeefmachine maar zo goed als zijn uitrusting en de juiste zeefmedia zijn daarin cruciaal.

Het lijkt evident, maar op regelmatige basis worden er vragen gesteld over de juiste zeefmedia voor een welbepaalde toepassingen. Ook zijn er klanten die structurele problemen hebben met de plaatsing ervan. De keuze van de zeefmedia is belangrijk en dus is het belangrijk u niet te beperken tot 1 vaste set zeefnetten. Probeer een verscheidenheid aan netten, die u al naargelang materiaaleigenschappen of weersomstandigheden kan inzetten.

TREK NETTEN NOG EENS AAN

Naast het type zeefnet is ook veel winst te boeken op gebied van plaatsing en onderhoud. Voor het spannen van een zeefdek zijn er geen vaste richtlijnen, maar bij zeefdraad dikker dan 3 à 4 mm zijn er zelden breuken door overspanning. Na een uur werken met de zeefmachine trek je de netten nog eens aan, om zeker een gelijkmatige spanning te bekomen. Gebruik steeds bouten en geen ‘wedges’ of springveren om de bouten aan te draaien.

REINIG DE ZEEFBOX VOOR EEN REGELMATIG SPANNEN

De zeefbox zeker goed reinigen alvorens je de zeefmedia plaatst, om goed te kunnen inhaken en regelmatig over breedte of lengte te kunnen spannen. Controleer bij het bovendek of de klemplaten de netten niet overlappen (problemen door onvoldoende spanning). Kijk ook of het net rust op het hoekprofiel van de zeef (onvoldoende spannen en risico op opentrekken van de haak). Zorg voor de juiste haak die past op de treklat/haak van jouw zeefmachine. Neem bij dunnere draaddiktes < 3 mm een in plaatstaal gewikkelde haak. Bij het vervangen van de zeefmedia steeds de rubbers vervangen, zodat je het net gebogen kan spannen op het dek (kies voor een zeefmachine met een gebogen zeefprofiel). Zo niet, dan trillen de draden kapot tegen het zeefframe en krijg je open gaten.

OVERWEEG FLEXNETTEN

Er valt nog veel te vertellen over het gebruik en onderhoud van zeefmedia, maar bij alle tips en tricks heb ik nog één ultieme tip voor de mobiele brekers die met een opgebouwde nazeef werken: overweeg flex-netten! Dit zal lijden tot een zichtbare productietoename ten opzichte van de klassieke geweven netten. Sommige toepassingen kunnen een ander zeefprincipe vereisen zoals ‘spanwellenzeef’, ‘sterrenzeef’ …  Als u vragen heeft over uw toepassing of zeefmedia, laat het ons weten, u zal versteld staan hoe een visueel rapport of trilanalyse van uw toepassing tot betere resultaten kan leiden.